Nyheter

Sommarlov – dagläger i orientering!

  • 27 maj 2024

image: Sommarlov – dagläger i orientering!

För fjärde året i rad arrangerar FK Herkules sommarlovsläger för barn och ungdomar mellan 7 och 13 år. Daglägret genomförs 5–9 augusti, mellan kl. 9:00 och 13:00. Huvudledare är Emma Wissler, Elina Karlsson och eventuellt också Alva Junkell. Till sin hjälp har de flera andra av klubbens ungdomar. Massor av spring, skratt och äventyr utlovas! Läs mer i inbjudan och hör av er till Tomas Åkerström om ni har några frågor. Välkomna!

O-ringen Göteborg 2026 – vill du vara med och leda arbetet?

  • 23 maj 2024

image: O-ringen Göteborg 2026 – vill du vara med och leda arbetet?

Våren 2023 skrev Göteborgsklubbarna kontrakt med O-ringen AB om att genomföra ett O-ringen i Göteborg 2026. Därefter startade arbetet och under våren 2024 har en projektledare, Karin Kullman, anställts. Nu behöver en ledningsgrupp bemannas som skall stötta projektledaren.

Det finns sju olika ansvarsområden att tillsätta enligt ovan bild. Om du tycker det skulle vara roligt att bidra i något av områdena eller har frågor om vad de omfattar, kontakta då Pontus Kastrup som är FK Herkules representant i Föreningsrådet för O-ringen Göteborg. Respektive klubb samlar in intresserade personer för vidare förmedling till projektledaren och Föreningsrådet. 

Ledningsgruppen behöver vara bemannad innan Oskarshamn 2024 för besök samt ha en spridning på ålder och kön. Tidsåtgången motsvarar en liknande position i den egna klubben med en ökning under sommaren 2026.

Kontaktuppgifter till Pontus: pontus@kastrups.se; 073-4157040.

Nytt datum för föreläsning om träningslära!

  • 23 maj 2024

Vi annonserade härom veckan om säsongens sista föreläsning om träningslära. Den skulle ha hållits 28 maj, men flyttas till 4 juni 19.30 i Herkulesgården

Varmt välkomna!

Göteborgsvarvet 2024

  • 22 maj 2024

image: Göteborgsvarvet 2024

Varvetveckan är över för i år, och man kan inte annat än imponeras över hur många duktiga löpare vi har i klubben.

Redan på Trailvarvet första dagen satte Sofie Eduards standarden med en 3:e plats i damklassen. Grymt bra! Göteborgsvarvets halvmaraton på lördagen blev en pärs i värmen för de cirka 50 tusen deltagarna. FK Herkules hade en hel hög med löpare med. Alla kom i mål i god stil. Hannes Persson gjorde en fantastisk prestation med att springa in på 167:e plats och en tid strax under 1:20. Hannes var med det snabbast av alla under 20 år. Fredrik Nilsson var också imponerande snabb och kom in bland de 400 bästa.

Ungdomarna tävlade på lite kortare distanser. På Cityvarvet över 4,3 km sprang Elina Karlsson hem en finfin 4:e plats i F17 klassen. Även brorsan Olof gjorde ett starkt lopp i klassen P15. De yngsta sprang Lilla Varvet. Axel Persson var som vanligt blixtsnabb och knep en 3:e plats i P13. Även Oscar Göthe gjorde ett fint lopp i P12.

Bra jobbat, alla Herkuliter!

Lyckat mästerskap i mtb-orientering för FK Herkules!

  • 12 maj 2024

image: Lyckat mästerskap i mtb-orientering för FK Herkules!

I helgen avgjordes SM i MTBO runt Lassalyckan i Ulricehamn. Sprint, lång- och medeldistans stod på programmet för både ungdom, junior, senior och veteran. FK Herkules mönstrade sex åkare, alla veteraner, som körde minst en sträcka under de tre tävlingsdagarna. Och på de totalt 12 starterna kammade klubbmedlemmarna hem hela sju SM-guld! Vilket facit va!

Givetvis stod våra rutinerade mtbo-åkare Helena Svensson och Pär Gustavsson för den största biten av kakan. Det blev storslam för båda två som tog hem guldmedaljerna i varenda distans! Dessutom lyckades Laila Höglund köra till sig ett guld på fredagens sprintdistans. Stort grattis!

Utöver nämnda medaljtrio deltog också Gisela Lind, Linnéa Bäckström och Stefan Hammar. Bra jobbat!

Två kommande arrangemang!

  • 8 maj 2024

image: Två kommande arrangemang!

Vi vill flagga för två arrangemang senare i maj!

23 maj ordnar våra ungdomar Majtwisten – ett orienteringslopp med en twist och extra allt! Håll utkik på eventor och i våra kanaler för inbjudan vad det lider.

28 maj 19.30 håller vi nästa after run med fokus på träningslära. Janne följer upp tidigare pass och går vidare med hur man kan planera sin träning över tid och skapa formtopp inför viktiga tävlingar.

Toppenprestationer på Tiomila!

  • 6 maj 2024

image: Toppenprestationer på Tiomila!

FK Herkules är nyss hemkomna efter en toppenhelg i Nynäshamnskogarna, där 10milas tre stafetter avgjordes! Och det var ungdomarna som gjorde festen!

Först ut var ungdomskaveln med Alva, Axel, Olof och Elina och som de sprang! Laget hamnade en bit bak i fältet under den tajta och trånga förstasträckan och därefter sprang resten av laget i en rasande fart och förde upp laget till en slutgiltig 29:e plats. Fantastiskt bra jobbat!

Framåt eftermiddagen var det dags för herrlaget, som i det nya upplägget fick inleda med tre dagsträckor. Per Persson fick det svåra uppdraget att springa förstasträckan som givetvis går i ett hysteriskt tempo. Han växlade till Axel, som med bara ett par timmars vila gav sig ut på en lång och tuff andrasträcka. Men här märktes inga trötta ben. Axel kutade runt med imponerande fart, tog in placeringar och kunde sedan skicka ut Alvar på den sista sträckan före paus. Och Alvar gjorde inga misstag. Han förde upp laget ytterligare några pinnhål, och sedan väntade jaktstart med långa natten strax efter midnatt.

Efter herrarnas inledning var det så dags för damernas första två sträckor. 21.30 gick startskottet. Under alla år hittills har vi fått se herrarna bjuda på den böljande, ringlande ljusormen bort, in bland träden, men för första gången någonsin fick alltså damerna stå för den mäktiga nattstarten. Elina tog orädd på sig uppgiften att ta hand om startsträckan, och många av oss anade nog att det här skulle kunna gå riktigt bra, trots mörker och svår, detaljerad terräng. Hon gjorde ingen besviken. Vi som följde tv-sändningen fick se Elina vid kontroll efter kontroll, hack i häl på täten med idel världscuplöpare. I mål var Elina bara fem minuter efter sträcksegraren Hanna Lundberg och kunde därmed skicka ut Laila i ett toppenläge på den andra nattsträckan. Och Laila med sin omåttliga rutin vet ju hur en slipsten ska dras. När hon kom i mål låg laget bara 12 minuter efter täten inför jaktstarten som skulle dra igång på morgonkvisten.

Så var det dags för herrarnas fortsättning, med långa natten. Hannes stack ut i den stora vågstarten och drog upp ett högt tempo redan från start. Han kunde nyttja viss draghjälp från medlöparna men stod i huvudsak själv för orienteringen och löpstyrkan under de 14,3 kilometerna. När han växlade över till Olof hade han hämtat upp 60 placeringar för laget! Under resten av natten och morgonen följde sedan alltså i tur och ordning Olof, Åke, Erik, Emrik, Oskar och avslutningsvis Jonas på sistasträckan. Alla gjorde det bra! Alla bemästrade terrängen, alla stämplade rätt och till slut sprang herrlaget in på 175:e plats.

Som lite extra bonus på herrsidan fick vi plötsligt chansen till ett andralag i kombination med OK Kullingshof. Både Lars och Glen fick ta sig an varsin sträcka ihop med Vårgårda-gänget och kunde se till att FK Herkules kan stoltsera med fyra godkända resultat under helgen!

När herrarna gått i mål var det dags för fortsättningen på damstafetten. Också den jaktstarten inleddes med stafettens längsta sträcka. Linnéa gav sig ut och fick släppa en och annan snabblöpande tjej förbi sig tack vare den framskjutna startpositionen. Därefter tog Gisela och Tuuli över stafettpinnen och genomförde stabila lopp. Allra sist tog Alva hand om den långa sistasträckan. Hon höll sig kall. Resolut och metodiskt jobbade hon sig igenom banan, hämtade upp 15 placeringar och sprang in laget på en finfin 136:e plats.

Summa summarum har klubben haft en toppenhelg! Vi har haft roligt och varenda en av oss har genomfört bra lopp! Och vi kan inte nog berömma våra fantastiska ungdomar. Alla de fyra yngsta tog sig an dubbla stafetter och sprang med en otrolig säkerhet och fart. Vi är fulla av beundran.