Nyheter

Sommarlov – dagläger i orientering!

 • 31 maj 2023

För tredje året i rad arrangerar FK Herkules sommarlovsläger för barn och ungdomar mellan 7 och 13 år. Daglägret genomförs 8–10 augusti, mellan kl. 9:00 och 13:00. Ledare är Alva Junkell, Elina Karlsson och Emma Wissler med hjälp av flera andra av klubbens ungdomar. Massor av spring, skratt och äventyr utlovas! Läs mer i inbjudan nedan och hör av er till Tomas Åkerström om ni har några frågor. Välkomna!

SM-löv till Hannes Persson

 • 28 maj 2023
 • orientering

SM i sprintorientering arrangerades i helgen i centrala Lund och i lördagens individuella tävling lyckades Hannes Persson bärga hem ett SM-löv! Efter 14 minuters hetsigt kutande runt domkyrkan och universitetshuset, bland helgfirande lundensare stod det klart att Hannes lyckades knipa en fin 9:e plats i den tajta H18-klassen. Hannes var bara dryga halvminuten efter Svante Selin från FK Göingarna som tog hem guldmedaljen. Grattis Hannes!

Foto: Frida Persson

Lyckad Majtwist!

 • 28 maj 2023
 • orientering, ungdomssektionen

Under våren har fyra av våra aktiva 16-åringar gått utbildning hos orienteringsförbundets Ungoteket, där de fått lära sig grunderna i att leda och arrangera tävlingar. Idag blev det examensprov kan man säga när de ordnade det minst sagt kluriga orienteringsloppet Majtwisten! Här sattes många förmågor på prov för det dryga femtiotalet löpare som stack iväg i skogarna runt Gunnebo slott. Områden med bortplockade karttecken, en snurrig labyrint, kontroller utan ordningsnumrering – viktigt att kolla kodsiffran och minnas den! – och en kontroll mitt i Rådasjön! Det var några av de utmaningar vi löpare fick kämpa med innan vi så småningom kunde spurta i mål vid Herkulesgården.

Vi säger stort grattis till Alva Junkell, Elina Karlsson, Emma Wissler och Selma Persson (saknas på bilden) för ett mycket väl genomfört arrangemang! Det känns tryggt att veta vilka goda resurser vi har inför framtida arrangemang!

Borås Ultra Marathon 88K

 • 28 maj 2023

Varför ta tåget från Göteborg till Borås när man kan springa?

27 maj genomfördes Borås Ultra Marathon. 88 km löpning på spång, över mossar, knastriga grusvägar och rofyllda skogsstigar. Vacker natur, jovisst, men också massor av tuffa höjdmetrar. En utmaning som heter duga med andra ord! 

FK Herkules hade med tre starka grabbar som älskar utmaningar i tävlingen. Erik Müllers knep en imponerande andraplats på tiden 9 h 29 min. Mäktigt! Utmärkta prestationer även av Henrik Junkell och Alexander Kvist som kom in på 10:e respektive 12:e plats. Grattis alla tre!

 

Storslam för Helena och Pär på veteran-VM i Slovenien!

 • 21 maj 2023
 • MTBO

I dag avslutades veteran-VM i mountainbike-orientering i slovenska Slovenj Gradec. Mästerskapet bjöd på fyra distanser på fyra dagar: masstart, medeldistans, långdistans och sprint. Som ni kanske redan vet representerades FK Herkules av Helena Svensson i D55 och Pär Gustavsson i H60. Vi får hoppas att Helena och Pär hade extra utrymme i bagaget eftersom de tillsammans får vända hemåt med inte mindre än SJU medaljer!

Helena lyckades alltså köra till sig medalj i varenda lopp! Guld i masstart, lång och sprint och ett silver på medeldistansen. Pär var nästan lika vass och kammade hem guld i lång och sprint och ett brons på medeldistansen. Kanske hade även Pär kommit hem med fyra medaljer om det inte vore för en olycklig felstämpling på den inledande masstarten.

Vi säger stort, stort grattis till era fantastiska prestationer!

Finfin insats av FK Herkules i 10mila!

 • 21 maj 2023
 • orientering

I år avgjordes 10mila långt hemifrån, i skogarna runt Vitberget i Skellefteå. Det innebar att vi bara hade ett enda lag till start, i herrarnas 10mila-kavle. Men vilken stafett de gjorde! Med bara fem H21:or i laget sprang man in på en solid 134:e plats. Hannes stack ut på förstasträckan och såg till att det blev ett bra dragläge redan från början, som resten av laget förvaltade på bästa sätt. En extra eloge till 15-åriga Selma som höll emot starkt mot herreliten på den tredje sträckan! Grattis till hela laget för en finfin insats!

Nästa år hoppas vi på fler lag till start när 10mila är tillbaka på replängds avstånd från Stockholm, närmare bestämt i Nynäshamn. Och då ser vi också väldigt mycket fram emot det nya upplägget, med jämställda tävlingar som erbjuder nattsträckor i både dam- och herrstafetten.

Sommarveckan med något för alla!

 • 19 maj 2023

Ser du fram emot sol och bad? Är du taggad för en lägervecka vid havet?

Frisksportlägret är en härlig sommarvecka med massor av programpunkter för alla åldrar. Träna, tävla, paddla, bada, prova ponnyridning, campa och umgås! Vecka 28, den 8 – 15 juli, arrangeras lägret på Stensund utanför Trosa i den sörmländska skärgården.

Passa gärna på att göra anmälan senast 22 juni, för sedan höjs priserna. Man kan anmäla sig för ett, två, eller tre dygn, eller för hela veckan. Om du har möjlighet att ställa upp som funktionär på lägret, i stort eller i smått, så får du rabatt på lägeravgift och mat.

FK Herkules ungdomar mellan 10 och 25 år får ett bidrag från Göteborgs Frisksportdistrikt på 400 kr per person att användas under lägret. Kan vara välbehövligt – det brukar gå åt mycket glass!

Mer information om lägret och länk till anmälan finner du på frisksportlager.se.

Häng med du också!

VM-guld till Helena Svensson!

 • 18 maj 2023
 • MTBO

Idag hölls första distansen i veteran-VM i MTBO och klubben fick en guldmedaljör direkt! Helena Svensson la i högsta växeln och kunde relativt ohotad ta hem guldmedaljen i masstarten för D55. Wow! Grattis Helena! Nu väntar ytterligare tre distanser i skogarna runt Slovenj Gradec i norra Slovenien, med medeldistans redan imorgon. Blir det ytterligare medaljer månne?

Skifte i klädfabriken!

 • 18 maj 2023
 • klubbkläder

Maria och Henrik Junkell har nu klivit in och tagit över ansvaret för våra klubbkläder. Arbetet med att planera kommande sortiment är i full gång. Vi vill redan nu flagga för att vi snart kommer att erbjuda en tunnare tävlingst-shirt i mesh. Mer information kommer från Maria och Henrik inom kort.

Vi vill samtidigt passa på att rikta ett stort tack till Glen Nivert som genomfört ett fint arbete med klubbkläderna de senaste åren. Tack Glen! 

Har ni frågor och önskemål om kläder kan ni använda adressen klubbklader@fkherkules.se.

Superlopp av Elina i Göteborgsvarvet!

 • 14 maj 2023
 • Göteborgsvarvet, löpning

Göteborgsvarvet blev återigen en löparfest i världsklass. Strålande solsken och drygt 20 grader varmt. Kanske i varmaste laget för löparna, men idealiskt för alla i publikhavet.

Massor av applåder, jubel och en glänsande pokal till vår Elina Karlsson som i knallhård konkurrens knep en tredjeplats i F15-klassen i det 4,5 km långa Cityvarvet. Imponerande! Elina är en fin representant för FK Herkules härliga gäng av duktiga och ambitiösa ungdomar.

I Göteborgsvarvets klassiska 21-kilometerslopp hade FK Herkules en liten men naggande god trupp löpare. Allra snabbast var Fredrik Nilsson. Fredrik spurtade i mål på ganska exakt en 500:e plats. Riktigt starkt med tanke på att cirka 40 000 löpare deltog i loppet.

 

Klubben subventionerar ungdomar som vill åka på skidlägret i Moseter!

 • 13 maj 2023
 • skidor, ungdomssektionen

image: Klubben subventionerar ungdomar som vill åka på skidlägret i Moseter!

FK Herkules styrelse har tagit det glädjande beslutet att subventionera skidlägret för våra ungdomar med 450 kr (ungdom är man upp till och med 20 år). Anmälan sker enligt tidigare utlagd information, se nyheten 23 april längre ner. Ungdomsrabatten regleras vid slutbetalningen. Häng på !

Majtwisten – orientering med extra allt!

 • 7 maj 2023
 • orientering, ungdomssektionen

image: Majtwisten – orientering med extra allt!

Den 28 maj bjuder våra drivna 16-åringar in till ett orienteringslopp med extra allt! Loppet utgår från Herkulesgården och banorna kommer att vara förlagda i Herkules- och Gunnebo-området. En hel del detaljer hålls ännu hemliga, så vi ska nog förvänta oss det oväntade! Inbjudan med all viktig information finns här.

Under våren har ungdomarna Emma Wissler, Elina Karlsson, Selma Persson och Alva Junkell deltagit i utbildningsprogrammet Ungoteket. Ungoteket är en del av orienteringsförbundet och har som främsta syfte att ungdomar – tillsammans med andra ungdomar – ska få lära sig att leda och organisera orienteringstävlingar. Tack vare deras engagemang får vi andra nu alltså möjligheten att utmana oss med Majtwisten!