Herkulesmedlemmen Johanna Åkerström i dagens Mölndalsposten

  • 29 aug 2019

Tre Vasalopp på ett år. Först på skidor, sedan cykel och nu senast, ultralöpning.

– Jag hade gjort två klassiker innan så jag behövde en ny utmaning, säger FK Herkules 
Johanna Åkerström.

297 personer har genomfört en Vasaloppstrippel i år. Det innebär att de tagit sig de nio milen mellan Sälen och Mora på tre olika sätt. Skidor, cykel och löpning. De flesta är ofta nöjda med att klarat en disciplin. Men Johanna Åkerström från FK Herkules har gjort alla tre.

– Det är fler och fler som försöker göra alla tre. Det var rekordmånga i år, säger Johanna.

Vilket har varit jobbigast?

– Löpningen helt klart. Det är en helt annan fysisk påfrestning. På cykel och skidor kan man vila ibland. Löpning är ju påfrestande även när man springer nedför. 

Vad var det som fick dig att göra det?

– Jag behövde en ny utmaning. Jag hade gjort två klassiker innan dess så jag behövde en ny morot att träna inför. 

Johannas tid på löpningen blev runt nio timmar och tjugo minuter. Hennes sammanlagda tid på Vasaloppstrippeln blev 20 timmar och åtta minuter. Det placerade henne totalt som sjua i damklassen och totalt som 37.

Har du varit nära att bryta i något av loppen?

– Nej, det är klart att sista kilometerna på löpningen var jag väldigt trött men även om jag var helt slut i huvudet fanns det inga tankar på att bryta.

Johanna Åkerström har som sagt tidigare gjort två klassiker. Där ingår Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

– Jag började träna skidor 2016 och bestämde mig för att göra en klassiker. Först gjorde jag damernas och sedan herrarnas som är lite längre totalt.

Nu ska hon försöka ta sig an nästa utmaning. Den kan leda hela vägen till Hawaii.

– Direkt efter Ultravasan kände jag att nu är jag klar och lägger mig på soffan. Men det blir nog en satsning på triathlon och göra en ironman (3,8 km simning, 18 mil cykling, 42 km löpning). Men först ska jag springa Lidingöloppet.

Mölndalsposten den 29 augusti