Sprint DM 2019 på Mölndalspostens webbsida

  • 6 jun 2019

Drygt 600 orienterare intog Åby när sprint-DM avgjordes i stadsnära miljö under tisdagskvällen. När starten gick sken också solen på löparna. – Det har verkligen gått jättebra att genomföra tävlingarna, säger Laila Höglund.

Bland enplansvillor, flerfamiljshus och gårdar susade löparna fram med karta i hand för att söka upp till de utsatta kontrollerna. Laila Höglund, från arrangörsklubben FK Herkules, berättar att segrartiden ligger på mellan tolv och 15 minuter sprintorientering.

– Det var runt 600 startade och vi hade löpare där de yngsta var åtta år och de äldsta var en bit över 80 år, säger hon.

Lokala framgångar stod bland annat Hannes Persson, FK Herkules, som tog hem klassen H14. Klubbkompisen Selma Persson som tävlade i D12 knep en bronsplats. En tredjeplats blev det även för Hanna Boquist, IK Ulven, i klassen D20. För Herkules ungdomar från 16 år och uppåt blev det dock inget tävlande. Istället fick de vara med och arrangera och hade flera uppdrag under tävlingskvällen.

– De var kontrollvakter och stod vid start och mål. Totalt handlade de om runt 60 personer som var utplacerade för att det skulle fungera, säger Höglund.

Men det var inte bara under tävlingskvällen som det har lagts ner arbete på att få tävlingarna att fungera. Redan för ett år sedan startade planeringen av sprint-DM. Bland annat krävs det tillstånd för att stänga av vägar så att de blir bilfria.

– Dels handlar det om att föra en dialog med gårdsföreningar och det kan påverka bansträckningen. Sedan krävs det tillstånd av både polis och kommun. Där har tävlingsansvarig Nina Kastrup lagt ner ett jättejobb, säger Laila Höglund.

Björn Alm

https://molndalsposten.se/sport/sprint-dm-i-orientering-intog-aby/

sport@molndalsposten.se