Klubbens historia

Frisksportklubben Herkules bildades den 3 augusti 1933. Dess första lokal (klubbstuga) var en gammal nerlagd skola "Klipphöjd", belägen vid Mölndals övre järnvägsstation. En liten hall och en skolsal var allt i bottenvåningen. I denna bedrevs gymnastik och styrketräning. I vindsvåningen fanns en liten klubblokal för klubbmöten och andra sammankomster. Parallellt med Klipphöjd hittade vi en stuga vid Finnsjön - Pottebo. En på den tiden stor och rymlig byggnad ägd av Gustaf Emil Eliasson. Gustaf var en snäll och hjälpsam man och jag tror inte vi betalade någon hyra. Han skulle senare,
många år därefter, vara till stor hjälp vid Herkulesgårdens tillkomst - då som ordförande i byggnadsnämnden. Tiden efter Pottebo tillbringade vi i förhyrda stugor, torp och gårdar.

Björksjödamm i Rya (Härryda) blev vårt nästa tillhåll, en lillstuga till gården Björksjödamm. Här började orienteringen i Herkules att gro och bli lite mer tävlingsinriktad. Skidåkning började så smått och då blev det göteborgarnas vintersportort Hindås som lockade. Älmhult i Hindås blev vårt nästa tillhåll, ett torp en bit utanför tätorten.  Nu var vi ute i skogen och det blev skidåkning och orientering mera på allvar. 1952 stod vi som arrangör för frisksportarnas riksmästerskap med c:a 150 deltagare - många i sverigeeliten. Vi var nog lite av flyttfåglar för nästa tillhåll blev den nerlagda gården Hagedal - en bra bit utanför Hindås. Här blev det mera orientering och skidåkning.  Vi arrangerade bl.a. DM på skidor 50 km.

Men längtan till ett eget hus blev med åren allt starkare. Bröderna Ahlgren, ägare till Ahlgrens marmorindustri i Mölndal, ägde också skog i Floda. Deras söner var med och sprang orientering i Herkules. På så sätt fick vi skog som vi avverkade och sågade till byggnadsvirke.  En plats i skogen vid en liten sjö, Vindtjärn i Härryda, arrenderades och här byggdes den första egenägda stugan, året var 1960. Det var här som stuglöpningen kom till. En långlöpning Mölndal - Vindtjärn via Finnsjön - Bolås. Än idag löps stuglöpningen men nu i hemmaskogarna i Mölndal-Gunnebo.

Tiden gick och vi hade med åren blivit mer stadsbor. 1966 byggde vi elljusspåret i Gunnebodal. Detta blev starten för Herkulesgården för vi behövde ju komma både inomhus och kunna duscha. Vi var också i behov av en klubblokal, vad var då naturligare än med en klubbstuga i anslutning till elljusspåret. Den första delen blev en stuga på c:a 130 kvm. innehållande storstuga, ett kök, bastu och omklädningsrum med dusch för både damer och herrar. Det tog bara fem år innan nästa utbygge, lagom till klubbens 40-årsfirande. En tillbyggnad med motionsrum, större omklädning och bastudel. Allt detta inklusive källare innehållande hobbyrum, garage m.m. gjorde att ytan 1973 var 350 kvm.

Verksamheten och klubben expanderar och folk söker sig allt mer till Gunnebodal. Man slutar kalla det så, nu är det Herkulesgården. Man uppkallar kvarter och bostadsområde med namn anknutna till vår verksamhet. I bostadsområdet Herkules finns bl.a. kvarteret kompassen, skidstaven och mosskanten.

Epilog
Den senaste utbyggnaden 2012 kom till efter en motion till Stadsfullmäktige om vindskydd och toalett för allmänheten i anslutning till Herkulesgården. Samtidigt blev det också en uppfräschning i bl.a. omklädningsrum och hall till en total kostnad av 2,2 miljoner kr. (exkl. moms). Med detta är ytan 490 kvm.

Uppdaterad: 09 MAJ 2018 14:17 Skribent: Rolf Ström

Postadress: